Idiomatiska uttryck från s - ö

Sitta i smöret

”Sitta i smöret”/ ”vara i smöret”, ”komma upp i smöret”, att ha det gott ställt, till skillnad från att ”sitta i klistret” då man försatt sig i en knepig situation.
Hos oss i norr har smöret haft hög status, det har fungerat som betalningsmedel, särskilt när det var dags att betala skatt. Även i Europa förstod man att smöret hade status upp i norr, men själva använde de produkten som substitut till lampolja. Plinius d.ä år 77 lär ha sagt

”E lacte fit et butyrum, barbarum gentium latutissimus cibus qui divites a plebe discernat.”

”Från mjölk görs smör, de barbariska folkens finaste föda som dessutom delar de rika från pöbeln”.


skidbacken är också en ost

Att skidbacken också är en ost är min mildare
påminnelse av uppmaningen att sluta göra
skidbackar i osten.


Uttrycket flörtar med det gamla ordspråket ”små smulor är också bröd”, något som jag som smörgåsätare inte håller med om.


Smulorna har inte längre samma värde som
det hela brödet, men skidbacken kan fortfarande
malas ned till en pajfyllning eller läggas ovanpå en pizza. Kanske att den upphyvlade ostskalken kommer gå samma öde till mötes som smulorna, ingen vill ha en skiva av den hårda kanten.


smidig som ett kylskåp

Uttrycket "Smidig som ett kylskåp" brukar användas när man är osmidig och förflyttar sig ungefär lika smidigt som ett åbäkigt stort kylskåp. Ett annat uttryck som också kan användas på samma sätt är “stel som en pinne”. Men efter lite eftersökningar så verkar det osmidiga kylskåpet även kunna appliceras på situationer där man allmänt agerat just osmidigt. Oavsett om det rört sig om fysisk förflyttning, sociala sammanhang eller situationer som gjorts obekväma.

Liknelse (grekiska parabole) eller analogi  (grekiska analogia, likhet) inom den vidare kategorin bildspråk är en retorisk liknelse mellan två begrepp där jämförelseledet utgörs av något av orden "som" eller "liksom". Liknelser kan, liksom idiom, vara språkspecifika och därför svåra att översätta.
De refererar oftast till ett känt eller lättförståeligt tillskrivet attribut hos liknelseobjektet, men behöver inte alltid vara verkligt.

Liknelser kan ofta användas som pedagogisk illustration, eller tvärtom skapa en tankeställare så man får fundera ut meningen eller söka mera kunskap.


Stödmacka

Att ta stöd på en macka när hungern blir för stor
är något min syster gjort sedan 2005, men mest
förekommande i spårbartext är modeordet från 2009 och
framåt.

Stödmackan beskrivs som ”en smörgås som förtärs
under tiden annan mer komplex mat tillagas”.

Men i min familj har även stödchips, stödfrukost och stödfrukt förekommit, alla med innebörden att de äts i väntan på något annat för att stilla den värsta hungern.
 
 


Surdegshotell

Låta surdegen ta in på hotell, är en tjänst för
stressade surdegsbrödsbakare.

Ett bageri matar surdegen och ger den kärlek
medan ägaren åker på semester.
Surdegen har fått en egen kultur och fick sitt stora
genomslag 2010.
Den har blivit en livsstilsmarkör och står för en urban och medveten livsstil som eftersträvas av många
men föraktas av ännu fler.

 


Tårta på tårta

 ”Tårta på tårta”, en tautologi (to anto legein) om att
upprepa sig, eller en upprepning av samma sak. Så
som ”starta upp”, ”montera ihop”, ”cd-skiva”. Finns
också i uttrycket ”kaka på kaka”. Okänt när det
tillkommit, men betydelsen är för mycket av det goda
helt enkelt.


Tälta på kryddhyllan

Vad skulle hända om det smådammiga uttrycket "bo på gräddhyllan" flyttades till nutid, med dagens ord och symbolik. Vart bor vi idag om vi på 80-talet bodde på gräddhyllan?

Det finns något exotiskt med att bo på en kryddhylla. Atmosfären av aromatiska dofter, utsikten över hela köket och värmen från spisen.
När jag växte upp skröts det om vilka fantastiska
resor man gjort söderut under vinterhalvåret. Det
lyxigaste man kunde göra var att fira jul i Thailand.

Broderiet är också en illustration av drömmen om semester. Men i min tolkning av den moderniserade gräddhyllan så finns det något som skaver, den röda villan med vita knutar är utbytt mot ett tält. Som en kommentar till bostadsbristen och situationen i världen, flyktinglägren och hemlösheten men också den evigt vandrande nomaden som inte kan slå sig till ro.


Vända på steken

Se något från en annan synvinkel, från en annan angreppspunkt. Exempel ʺOm vi vänder på steken, så kanske det är så att ..ʺ